De ce stranutam?

Adevarul despre stranut este ca de obicei e declansat de o iritare a nasului, care este sesizata de nervul trigeminal, un nerv cranian responsabil pentru senzatia faciala si controlul motor. Acest nerv este localizat in imediata apropiere a nervului optic, care simte, de exemplu, atunci cand are loc o revarsare brusca de lumina la nivelul retinei. Pe masura ce nervul optic declanseaza semnalul asupra creierului pentru a contracta pupila, unele dintre aceste semnale electrice sunt percepute de nervul trigeminal si transmise gresit catre creier si interpretate ca un semnal al existentei unui element iritant in nas.

Ce este reflexul fotic de stranut?

Cand vine vorba despre adevarul despre stranut si in special stranutul reflexiv indus de lumini puternice sau de de lumina soarelui se estimeaza ca apare la 18 pana la 35% din populatie si este cunoscut sub numele de reflexul fotic de stranut sau sindromul ACHOO (stranutul de origine dominant autozomala helio-oftalmic). Reflexul fotic de stranut se manifesta sub forma de stranut incontrolabil ca raspuns a unui stimul care nu ar produce stranut in cazul oamenilor fara aceasta trasatura. Stranutul apare, in general, in explozii de la 1 la 10 stranutari, urmate de o perioada refractara care poate dura pana la 24 de ore.

Ce cauzeaza reflexul fotic de stranut

Un stranut fotic este rezultatul unei expuneri la o lumina stralucitoare si este cea mai frecventa manifestare a acestui reflex. Totodata, se pare ca poate fi cauzat de o schimbare a intensitatii luminii mai degraba decat de o anumita lungime de unda a acesteia. Intensitatea si impredictibilitatea stranutului nu reprezinta in general un pericol, dar poate reprezenta un risc fizic pentru persoanele care opereaza vehicule sau masini care implica miscari si reactii precise sau in diferite alte contexte.

Persoanele de sex feminin reprezinta 67% din totalul persoanelor care sufera de stranuturi fotice, caucazienii fiind rasa dominanta in cadrul acestei conditii, reprezinta 94% din totalul persoanelor predispuse la reflexul fotic de stranut. Studiul a constatat, de asemenea, corelatii semnificative intre stranutul fotic si prezenta unei deviatii de sept nazal, fiind totodata cel mai probabil ca aceasta conditie sa fie mai degraba dobandita decat mostenita.

Conditia afecteaza aproximativ unul din patru persoane si face ca senzatia de stranut sa apara ori de cate ori o persoana pleaca dintr-o camera mai intunecata in lumina soarelui. Cercetarile privind genetica care sta la baza reflexului stranutului fotic au constatat ca diferenta dintre o singura litera in codul nostru ADN poate determina daca cineva va stranuta sau nu la lumina soarelui, insa nu este stiut motivul pentru care oamenii au evoluat o asemenea anomalie.Variatia este cunoscuta drept un polimorfism uninucleotidic, adica, un loc unde codul nostru ADN variaza usor.

Leave a Comment