Electroterapia, remediu pentru corp și minte

Electroterapia este, așa cum zice și denumirea, o terapie ce folosește electricitatea. Pe de altă parte, electroterapia este un tratament medical bazat pe utilizarea energiei electrice. De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că vorbim și de electroterapie pentru a desemna înregistrarea activității electrice a unui mușchi.

Pentru buna sa funcționare, organismul produce în mod natural electricitate care este transmisă prin intermediul nervilor destinați muschilor. În acest circuit închis, generatorul este creierul, firele sunt nervii și motorul este muschiul. Astfel, fiecare rolul său: generatorul dă informația, firele sau cablurile o transmit și motorul reacționează la această informație. Electroterapia funcționează în același mod.

Singura diferență este că un generator extern oprește controlul voluntar al creierului. De exemplu, în cazul durerii, nervii sunt responsabili pentru trimiterea unui semnal de alarmă către creier. Datorită electroterapiei, acest semnal de alarmă nu va ajunge la creier, deoarece generatorul extern va ocoli transmiterea de informații dureroase.

Electroterapia folosește curenți electrici de diferite frecvențe. Astfel, un tratament cu frecvență joasă este între 0 și 1000 Hz, tratamentul cu frecvență medie, între 1000 și 100.000 Hz, iar tratamentul cu frecvență înaltă folosește un curent mai mare de 100.000 Hz. Acest curent, aplicat corpului prin intermediul electrozilor, are ca efect ameliorarea durerii și stimularea circulației sângelui. În funcție de metoda de electroterapie folosită, electricitatea poate asigura relaxarea sau contracția mușchilor.

Electroterapia reunește o serie de tehnici diferite, iar unele aparate folosesc direct curenții electrici, în timp ce altele folosesc vibrații, radiații luminoase, unde electromagnetice sau bioreacția mușchilor.

De exemplu, vibrațiile sunt indicate pentru dureri articulare de spate și ligamente. Vibrațiile sunt furnizate datorită unui generator de impulsuri la frecvență înaltă (ultrasunete) sau frecvență joasă (infrasunete) conectat la un cristal piezoelectric. Terapia se aplică cu ajutorul unei sonde în contact cu pielea, în prealabil umezită sau acoperită cu unguent analgezic. Vibrațiile exercită un efect termic, rapid de micromasaj.

Radiația luminoasă (ultraviolete și infraroșii) sunt utilizate în contextul unor masaje în tratamentul osteoartritei. Radiația luminoasă este aplicată pe întregul corp sau doar pe o zonă localizată. În această situație, purtarea ochelarilor de protecție este obligatorie.

Totodată, undele electromagnetice sunt utilizate în mai multe situații: pentru acțiunea lor anti-inflamatoare și circulatoare, dar și pentru a activa o vindecarea rănilor sau regenerarea nervilor. Câmpul electromagnetic este aplicat în jurul zonei ce se dorește a fi tratată, folosind un emițător care este plasat vizavi de zona vizată.

În sfârșit, bioreacția musculară, mai cunoscută sub termenul „biofeedback” este indicată pentru tratarea contracțiilor coloanei vertebrale, a durerilor de cap cauzate deseori de stres. Activitatea musculară în zona contractată sau paralizată este înregistrată continuu cu ajutorul unui electrod de suprafață. În acest fel, pacientul se poate autocorecta prin modularea intensității sonore și vizuale a contractiei sale musculare pe care le observa pe ecran.

Leave a Comment