Grotele cu doua altare si alte povestiri – Cetatuia, Negru Voda

Este greu sa ramai cumpatat cand te situezi intre zidurile unui labirint. Iar daca mintea te poate face incoruptibil, atunci adevarul ce plaseaza labirintul intr-o sfera extramunda te poate scoate de pe cant, te poate face sa mergi in gol, cautand mici adevaruri pe care nu le poti reuni intr-unul singur, cel dintai si cel din urma.
Asa ca te pomenesti urcand printre Zei, printre Stalpi si indicatori antici, printre componente care nu apartin gandirii si realitatii tale. Stanga nu mai e stanga, dreapta nu mai e dreapta. Ele devin coordonate geografice, poli complementari. Si urci, faci fotografii unde vezi cu ochii si stii ca nu vei intelege mare lucru la fata locului pentru ca asta nu e pentru oamenii din zilele astea. Zambesti, vorbesti, continui sa existi, bei, mananci, te misti, privesti dar nu reusesti sa conturezi intrebari. Si nu numai ca nu ai intelege de ce, dar nici nu te preocupa asta. Locul face un transfer de energie prin corpul tau si el vibreaza conform cu istoria lui si nu cu a ta. Iar el nu cauta intrebari. Pentru ca intrebarile apar in dezechilibru.
In varful muntelui cararea se bifurca: spre stanga, te duce spre cimitir, grota lui Zamolxe, stanca unde se aprindea rasina pe timpul noptii in gauri sapate in piatra (de unde se intinde panorama nordica a celorlalte vai) si spre Cavalerul Trac; spre dreapta, intri in curtea bisericii unde este si grota veche, iar pe langa biserica prin partea exterioara dreapta, spre Pasii din piatra ai lui Negru Voda si sotiei (banuiesc) si Crucea dorintelor (de unde, iar, se intinde panorama vailor de jur-imprejur).
Cele doua grote in care se poate intra (exista grote pe partile laterale ale versantilor, acolo unde pustincii isi petreceau viata) sunt sapate in piatra. Asadar, ele nu sunt grote naturale. Dovezi sunt pe toti peretii. Ceea ce m-a marcat este existenta a doua altare, in fiecare din aceste doua grote. Unul pare a fi principal, celalalt secundar. Grota lui Zamolxe sau Grota Mosului are un altar in E si unul in V. Grota principala are un altar in E si unul in NNE.
Curiozitati:
1. Si la manastirea Cetatuia si la manastirea Corbii din piatra exista doua camere separate din care una, evident, cu caracter principal. Nu am reusit sa vad dupa catapeteasma la Cetatuia forma altarului, insa la Corbii din piatra arata ca un panou de comanda.
2. Exista o piatra in prima incapere a grotei de la Cetatuia in care scrie asa: “Acest sfant locas cu numele Cetatuia care de la Negru Voda isi are inceputu, fosta si in trecut schit de calugari si in vremuri grele loc de scapare pentru voevozii tarii; insa cu trecerea timpului a cazut in ruina, ajungand chiar adapost vitelor.

S’a restaurat si infrumusetat cum se vede cu cheltuiala si osardia robului lui Dumneze preotul econom Gheorghe Moisescu parohul biserici “Domniasca” din Campulung ajutat de roschimonahul Agathanghel Andritoiu din schitul “Stanisoara”/ Arges si fratele monah Ncolae Bacioiu de la Pestera Ialomicioara la anul 1915-1918; s’a sfintit in ziua de 22 St N Julie 1923 spre vesnica pomenire”.
Manastirea Cetatuia – 676 m (45′ 13”)
Manastirea Corbii din piatra – 544 m (45′ 16”)
Manastirea Namaesti – 767 m (45′ 18”)
Manastirea Dragoslavele – aprox 680 m (45′ 21”)
Manastirea Stanisoara – 491 m (45′ 17”)
Manastirea Pestera Ialomicioara – 1596 m (45′ 23”)
Intrebari si raspunsuri:
Intrebare: Ce legatura exista intre manastirile Stanisoara, Pestera Ialomicioara, Cetatuia, Namesti, Dragoslavele, Corbii din piatra? Raspuns: una subterana.
Intrebare: De ce tocmai aceste manastiri? Raspuns: Pentru ca se situeaza pe sau in apropierea paralelei de 45 de grade.
Intrebare: Ce puncte comune au? Raspuns: Energia puternica, megaliti, vechimea.
Intrebare: Care este misterul Cavalerului Trac si a semnului in forma de acoperis de deasupra sa? Raspuns: Semnul apare pe un vas descoperit la Argedava, pe peretele exterior al bisericii Corbii de piatra, pe peretele exterior al bisericii Cetatuia si tot asa. Cristiana spunea ca este semnul de “portal”. Eu cred ca este o atentionare a existentei unei intrari in galeria ce uneste toate aceste locuri, precum multe altele. Cat despre Cavalerul Trac, Densusianu l-a identificat ca fiind Hermes.
Intrebare: Care este secretul pasilor lui Negru Voda din piatra de la Cetatuia? Raspuns: Exista doua tipuri de pasi, o pereche mare si doua perechi identice mai mici. Urmele pasilor aduc in vedere toate argumentele ca ele sa apartina aceleiasi perioade. Pasii nu sunt in miscare, deci cei care le-au lasat erau in stare de repaus. Piatra in care sunt imprimate urmele este piatra turnata, lichida, topita. Daca s-a vrut a lasa o amprenta pentru viitor? Nu stiu! Arheologii identifica vechimea lor cu milioane de ani in urma, in vremea uneia din glaciatiuni. Pasii atribuiti lui Negru Voda sunt supradimensionati comparativ cu cei ai unui om normal. Ceilalalti pasi par normali pentru statura unui om din zilele acestea. Pasii sunt indreptati spre cararea cu megaliti si nu invers (deci, nu privea panorama! Hehe!). Urmele pasilor mari emana o energie care se urca prin picioare daca stai in ei.

This slideshow requires JavaScript.