Imi place sa ma relaxez la un pahar de vin bun

Istoria vinului romanesc isi are inceputurile de pe vremea primelor asezari din zona spatiului carpato-danubiano-pontic. Consemnat inca de la inceputurile primelor forme de scrieri de pe teritoriul nostru, acesta a devenit parte a ritualurilor religioase, a vietii sociale si chiar a gastronomiei. Pe masura ce conditiile meteorologice au devenit potrivnice diferitelor culturi, acestea au fost pe rand inlocuite cu soiuri de provenienta franceza precum Chardonnay, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon, find integrate mai apoi in productia curenta. Luand parte la realizarea materiei prime de cea mai buna calitate, conditiile climaterice, relieful si precipitatiile reprezinta totalitatea conditiilor favorabile pentru acest tip de cultura, acestea regasindu-se din belsug pe teritoriul tarii noastre.

Cum facem diferenta intre tipurile de vin

In ceea ce priveste modul de clasificare al vinurilor, exista multe modalitati de a face diferenta intre acestea, incepand de la zona de provenienta si tipul de struguri, pana la tarie si cantitatea de zahar continuta. In functie de nivelul de alcool, acestea sunt impartite in vinuri de masa si vinuri de calitate superioara. O garantie suplimentara a calitatii este data si de initialele prezente pe sticla, precum DOC (Denumire de origine controlata) sau DOCC (Denumire de origine colorata si trepte de calitate) acestea reprezentand soiuri cu areale delimitate si reglementari in ceea ce priveste metodele de cultivare si prelucrare. O alta categorie vizeaza vinurile cu continut de dioxid de carbon, printre care se numara cele spumant, spumoase, perlate si petiante.

Statisticile in Romania

Ocupand locul 5 in Europa in ceea ce priveste suprafata cultivata, precum si locul 6 in materie de productie, Romania se afla in plin proces de reformare a industriei de vinificatie, motiv pentru care se bucura de investitii si productii la scara larga. In ceea ce priveste zonele cele mai productive, acestea se situeaza in regiunea Moldovei si a Dobrogei, unde se cultiva preponderent vinuri albe, a Munteniei, teritoriul vinurilor rosii, precum si a Olteniei, considerata si locul cel mai prielnic pentru culturile de vie. Recunoscute pentru multitudinea de locatii viticole ce dateaza inca de pe vremea geto-dacilor, acestea adapostesc atat soiuri specifice fiecarei regiuni, cat si variatii straine, precum Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Chardonnay.

Budureasca – o crama cu traditie

Una dintre podgoriile cu cele mai bune culturi este Dealu Mare, specializata in soiuri de vin rosu precum Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Pinot Noir. Vinul romanesc Budureasca reprezinta modelul excelentei in materie de productie, dezvoltare si apartenenta culturala. Luand in considerare diversitatea de gusturi si combinatii ce pot fi facute pornind de la multitudinea de soiuri ce isi gasesc radacinile pe teritoriul tarii noastre, produsul finit este de fiecare data unul inedit. Daca si tu doresti sa experimentezi gustul autentic de pe meleagurile noastre, comanda vinul romanesc de la Budureasca.

Leave a Comment